Nevezési lap

A Zoárd Napi III. Kárpát-medencei Néptánc Gála a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében valósul meg. 2018 .07. 06.-07. között. A program célja, hogy Vásárosnaményba a „Bereg Szívébe” a négy határ mentén élő fiatalok és felnőtt kulturális csoportok képviselői eljöjjenek, találkozzanak, ismerkedjenek és bemutassák néptánc-tudásukat. Egy olyan kezdeményezés, amely során lehetőséget szeretnénk biztosítani, hogy a határokkal elválasztott magyar kisközösségek és az évszázadok óta együtt élő nemzetiségek megismerhessék egymás néphagyományait, kulturális tradícióit. A fesztiválnak és a későbbi rendezvényeknek fontos értékmegőrző-értékmegújító hatása van, de ezen túl szeretnénk megerősíteni a helyi kisközösségekben a nemzeti összetartozás érzését is. Az ez évi, Zoárd Napi, III. Kárpát-medencei Néptánc Gála programot Vásárosnamény Város Önkormányzata támogatta.

 

A Gála során, a Zoárd Napi Sokadalom keretében:

·         2018.07.06.-án pénteken 16.00-tól látványos utcai lovas és néptánc felvonulást szervezünk.

·         2018.07.07.-én szombaton 10.30-tól a színpadon fesztivál bemutatót tartunk, melyen fellépnek:

1.      Barabási Nefelejcs Népdalkör

2.      Vásárosnaményi Néptánccsoport

3.      Népi gyermekjátékok és  moldvai táncok - Rozsmaring néptánccsoport - Kökényesd

4.     Felsőtiszavidéki pásztor botoló, Szatmári páros - Bekek néptánccsoport - Börvely

5.      Szatmári táncok - Lelei "Nemesek" 

6.      Felcsíki táncsok - Rozsmaring néptánccsoport - Kökényesd

7.      Szatmári verbunk és csárdás - Rozsmalint néptánccsoport - Bogdánd

8.      Moldvai táncok - Ifjú Galagonya - Szamoskrassó

9.      Szilágysági táncok - Lelei "Nemesek" 

10.  Szatmári verbunk és csárdás - Röpike néptánccsoport - Szatmárnémeti, valamint az Ifjú Galagonya néptánccsoport - Szamoskrassó

11.  Mezőségi legényes valamint páros - Bekek néptánccsoport - Börvely

12.  Sárközi karikázó - Röpike néptánccsoport - Szatmárnémeti, valamint az Ifjú Galagonya néptánccsoport - Szamoskrassó

13.  Tövisháti táncok - Rozsmalint néptánccsoport - Bogdánd

14.  Szatmári verbunk és csárdás - Gyöngyösbokréta néptánccsoport – Mikola

15.  Barabási Nefelejcs Népdalkör

16.  Össztánc

Zoárd-napi kerékpáros örökségtúra
2018. július 7. (szombat)

2018. július 6-7. között megrendezésre kerülő Zoárd-napi sokadalom a Felső-Tisza-vidék egyik legjelentősebb idegenforgalmi fesztiválja, amelyet Vásárosnaményban rendeznek meg. A fesztiválról itt tudhattok meg többet: http://zoardnap.hu.

A Zoárd-napi fesztiválra érkezők számára, a Középkori Templomok Útja Egyesület 2018. július 7.-én, szombaton egy izgalmas kerékpártúrát hirdet. A kerékpáros örökségtúra célja a Középkori templomok útja felfedezése, a Felső-Tisza-vidék beregi területén található kulturális örökség bemutatása. A Zoárd-napi sokadalom időszaka alatt, töltsd hasznosan a nappalt és fedezd fel a Felső-Tisza-vidék tájait, amely 2017-ben elnyerte Magyarország legígéretesebb kulturális úticélja címet. Az örökségtúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervizszolgáltatást biztosítunk.

Az örökségtúra Vásárosnaményból indul. Gyülekező a régi Kraszna hídnál, a Zoárd-napi sokadalom fesztivál helyszínén lesz az információs sátornál 8.00 és 8.30 óra között. 8.30-kor indul el a csoport. Vásárosnamény, Tákos, Csaroda és Márokpapi között végül a forgalomtól elzárt aszfaltozott töltésen haladunk. Első állomásunk Tákos, amely református templomáról vált nemzetközi szinten ismertté, amelyet úgy emlegetnek errefelé, hogy a mezítlábas Notre Dame. Hogy miért is kapta ezt a nevet, mindenki meg fogja érteni, ha belép ebbe a parányi kis 18. században épült templomba, amely szerepel világörökségi várományos listán. A tákosi templom sárból és fából készült paticsfala, malomkőre épült szószéke és Asztalos Lándor Ferenc asztalosmester kimagasló művészi színvonalon készült kazettás mennyezete és faragott padozata bámulatos összhangot teremt. A Csarodán található árpád-kori templom Magyarország egyik legkülönlegesebb temploma, amelyet a mosolygó szentek templomának is hívnak. Gyönyörű környezetéből a Csaronda-patak árteréből kiemelkedő templom nevét a templom északi falán található szentekről kapta, amelyeket készítője mosolygó szájjal, kedves arccal ábrázolt. A templom falai számos freskót őriztek meg a középkorból. De lenyűgöző látványt nyújtanak a 17. századból származó virágmintás falfestések is. A templom középkori falai padlótól a tetőig őrzik a középkor és a reformáció korának falképeit.

Útunk harmadik állomása a Márokpapiban található református templom, amely arányaival, fa harangtornyával, az ablak körül tekergő virágmintás kifestéseivel az egyik legszebb középkori eredetű műemléke a Beregnek. Márokpapiból Beregdaróc felé vesszük az irányt, ahol megtekintjük a falu gótikus korból itt maradt templomát. A túra második felében Beregdaróc, Vámosatya és Vásárosnamény között alacsony forgalmú mellékutakon haladunk végig. Az örökségtúra utolsó állomása Vámosatya. A falu határában egy 16. században virágzó vár romjai állnak, melyről csak kevesen tudnak. A régészeti ásatások nemrégében fejeződtek be, rövidesen pedig kezdetét veszi a várrom konzerválása. A vámosatyai református templom kecses haranglábával, a templom méreteivel, a Felső-Tisza-vidék leghangulatosabb középkori eredetű templomai közé tartozik. Falképeinek feltárása jelenleg zajlik, amely különleges látványt nyújt. A kerékpártúra végén Vásárosnaményba, a Zoárd-napi sokadalom késő délutáni programjaira térünk vissza.

Indulás: Gyülekező 8:00-tól a Vásárosnaményban a Zoárd-napi sokadalom fesztivál helyszínén az információs sátornál, indulás 8:30-kor.

Útvonal:Vásárosnamény - Tákos (13 km) - Csaroda (3,4 km) - Márokpapi (6 km) - Beregdaróc (6,6 km) - Vámosatya (9 km) - Vásárosnamény (15,4 km)

Látnivalók:Tákosi református templom; Csarodai református templom; Márokpapi református templom; beregdaróci református templom; Vámosatyai református templom és büdy várrom.

A túra teljes hossza:53,4 km

Költségek: A belépődíjat a tákosi református templomban (400 Ft) és a csarodai református templomban (350 Ft) szükséges fizetni, amelyről mindenki saját maga gondoskodik. A túra végén, a túrán résztvevőket a Zoárd-napi sokadalom szervezői ebéddel várják, amelyet ingyenesen biztosítanak. Részvételi, nevezési díjat nem számítunk fel. A kerékpártúra időtartama alatt szervezett idegenvezetést, túravezetést és kerékpáros szervízszolgáltatást ingyenesen biztosítunk.

Felszerelés: A KRESZ - előírásnak megfelelő kerékpár és kötelező illetve javasolt felszerelései!

Túravezetők:Deák Attila

Jelentkezési határidő: 2018. július 6. (24:00 óra) a megadott elérhetőségeken vagy személyesen a Zoárd napon.

További információk: 
Középkori Templomok Útja Egyesület
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
telefon: +36 30/446-8383; +36 30/355-7076
www.facebook.com/kozepkoritemplomokutja

A túrán mindenki saját felelősségére vesz részt, a rendező szervezettel szemben semmiféle kártérítési igénnyel nem léphet fel. A program változtatási jogát fenntartjuk!